Monthly Archives: március 2019

 • 0
  thumbnail

  Érdemesebb a lakóhelyünkön munkát keresni

  Sokan naponta órákat töltenek el ingázással a munkahelyük és az otthonuk között, ami sajnos rengeteg időt vesz el a családjuktól. És persze nagyon kimerítő is tud lenni a sok utazás, így folyton fáradtnak és feszültnek érezhetik magukat. Ezért érdemesebb lehet a lakóhelyünkön munkát keresni, hogy időt nyerjünk magunknak és a családunknak. De az internet segítségével, sokkal egyszerűbben szűkíthetjük a lehetőségeket, így biztosan csak olyan állásokat találunk, amik jók lehetnek a számunkra. Így például a Sümeg állás szavakkal olyan lehetőségeket is megtalálhatunk, amik esetleg elkerülnék a figyelmünket a nagyobb álláskereső portálokon. És meglátjuk, ha sikerül az otthonunkhoz közeli munkahelyet találnunk, akkor sokkal kipihentebben leszünk, és a családunkra vagy magunkra is sokkal több időnk marad. Hiszen nem kell órákkal korábban felkelnünk azért, hogy időben beérjünk dolgozni. Így sokkal több időnk marad a kikapcsolódásra vagy a párkapcsolatunkra, ami hosszútávon mindenképpen megéri.

 • 0
  thumbnail

  Válasszunk jó kivitelezőt

  Egyre többen kezdenek bele családi ház vagy irodaház építésébe, de sokszor nem tudják, hogy hogyan is kezdjenek hozzá. Hiszen nem elegendő csak az elképzeléseinket papírra vinni, mert bizony nem biztos, hogy minden megvalósítható belőle. Ezért érdemes lehet szakemberek segítségét kérni, hogy biztosan minden tökéletes legyen. Ezért keressünk olyan kivitelezőket, akik már nagy tapasztalattal rendelkeznek, hogy minden zökkenőmentesen haladjon az építkezés során. Hiszen a kivitelezés biztonság nagyon is fontos, hogy stabilan álljon a későbbiekben az épület. Mert bizony, ha nem a megfelelő szakembereket választjuk, akkor előfordulhat, hogy megsüllyedhet a talapzat vagy elkezdhetnek megrepedni a falak. És ez bizony nem esztétikus és nem is túl biztonságos hosszútávon, és persze dühítő is, hogy ennyi pénzért rossz munkát kapunk. De a megfelelő hozzáértéssel és kivitelezéssel biztosan nem kell emiatt aggódnunk, csak hosszú ideig élveznünk a szép új otthonunkat. Ezért megéri egy kicsivel több pénzt rááldozni, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

 • 0
  thumbnail

  Minden évszakban legyen felszerelt az autónk

  Sokan a téli hónapokban elővigyázatosság miatt magukkal hordanak jégoldót és jégkaparót, hogy könnyedén megtisztítsák az autót a hótól. De bizony nem csak télen kell, hogy legyen az autónkban pár alap dolog, hanem bizony minden évszakban. Hiszen a pótkereket sem csak akkor tesszük be az autóba, amikor hosszabb útra indulunk. És ha nem igazán tudjuk, hogy honnak is szerezhetnénk be minden kiegészítőt és felszerelést az autóba, akkor ebben az internet nagy segítségünkre lehet. Így például az autós kiegészítők szavakkal mindent megtalálhatunk, amire szükségünk van a biztonságos közlekedéshez. És persze a pótkeréken kívül az izzókészlet is ugyan olyan fontos, mert biztosan senki sem szeretne ezek hiánya miatt bírságot fizetni. És az is jó lehet, ha különböző műszerfalápoló vagy szélvédő törlő kendő is van nálunk, hogy ne csak kívül, hanem belül is szép állapotú maradjon az autónk. Ezért ha elvisszük lemosni az autónkat, akkor ne csak kívül, hanem belül is tisztítsuk meg.

 • 0
  thumbnail

  A szomszédos országok nyelveit azért illik beszélni

  Sokan azt gondolják, hogy csak azok érvényesülnek az életben, akik beszélnek valamilyen idegen nyelvet. Persze ebben van igazság, de ha jobban belegondolunk, akkor a nyelvtanulásra mindenkinek van lehetősége. Hiszen rengeteg ingyenes alkalmazás és applikáció segít bennünket a tanulásban, akár ingyen is. Persze akadnak olyan élethelyzetek, amikor egy egész dokumentumot vagy iratot kell lefordítanunk, de ebben is kaphatunk segítséget. Így példásul a cseh fordítás biztosan nem fog csalódást okozni a számunkra. Persze azért érdemes lehet, ha a körülöttünk lévő országok nyelvét beszéljük, mert így könnyedén elmehetünk kirándulni és pihenni a szomszédba. Így még akár munkát is sokkal könnyebben találhatunk, ha egy kicsit jobb megélhetést szeretnénk magunknak biztosítani. Hiszen egyre többen járnak ki külföldre időszakos munkákra, hogy egy kicsivel több pénzt kereshessenek. Ezért ha hasonló terveink vannak, akkor érdemes minél hamarabb elkezdenünk a nyelvtanulást.

 • 0
  thumbnail

  Az audit jelentése, célja és eszközei – A számvitelről közérthetően

  Az audit jelentése szó szerint átvilágítás. Könyvvizsgálói értelemben egy vállalkozás számviteli rendszerének, éves pénzügyi beszámolójának felülvizsgálatát értjük alatta, melynek előre meghatározott folyamata és lépései vannak. Összeszedtük, hogy mit jelent az audit, mi a célja és mely vállalkozásoknak kötelező.
  Az audit jelentése
  Az audit vagy más néven könyvvizsgálat során egy szervezet vagy egy független szakértő felülvizsgálja egy vállalkozás számviteli rendszerét, ellenőrzi azokat a pénzügyi, számviteli és vagyoni adatokat, amelyeket a vállalkozás a hivatalos szervek felé közöl, és ezek alapján véleményt nyilvánít az adott vállalkozás helyzetéről. A könyvvizsgáló a gazdálkodás szabályosságát vizsgálja, azt, hogy a cég pénzügyi-számviteli szempontból mindenben megfelel-e a törvényeknek, szabályoknak és előírásoknak. Az audit mindig a vizsgált vállalkozás felkérésére történik és a vállalkozás könyvelőjét is ellenőrzi.
  Mi az audit célja?
  Az audit célja, hogy megállapítsa, hogy a vállalkozás adott évi pénzügyi beszámolója a számviteli törvénynek megfelelően készült-e, a beszámoló nem tartalmaz-e lényeges hibát, a véleményezés által pedig független képet adjon a vállalkozás működése eredményéről. A könyvvizsgálat eredménye a tulajdonosok, a piac, a partnerek, a befektetők és a hitelezők számára is fontos. A számviteli audit több szabályrendszer szerint is készülhet, például a nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS-ek) vagy egy adott ország nemzeti számviteli szabályrendszere szerint, utóbbira példa a magyar számviteli törvény.
  Kinek kötelező az audit?
  Azok a vállalkozások, akik éves szinten nem érik el a 300 millió forintos bevételt és kevesebb, mint 50 alkalmazottat foglalkoztatnak, mentesülnek az auditkötelezettség alól. Mindkét feltételnek egyszerre kell teljesülnie ahhoz, hogy a vállalkozás mentesüljön a kötelezettség alól és ennek megállapításához mindig az előző két év átlagát kell figyelembe venni. Ha a vállalkozás még nincs kétéves, akkor arányosítani kell a bevételt és az alkalmazottak számát is, vagyis ki kell vetíteni az egész évre és az úgy kapott összeg alapján dől el, hogy a kötelezettség alá esik-e a vállalkozás.
  Az auditor kiválasztása
  Auditor csak a Magyar Könyvvizsgálói Kamara tagja lehet. Mindig a vállalkozás legmagasabb szerve dönt a könyvvizsgáló felkéréséről és annak személyéről is. A könyvvizsgálóval való együttműködés megszakítása csak nagyon indokolt esetben lehetséges és a magyarázatot minden esetben közölni kell a Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Hatósággal.

  Mit tartalmaz az auditjelentés?
  • a független könyvvizsgálói jelentés címét és címzettjét
  • a könyvvizsgálat tárgyát képező beszámoló azonosítóit
  • az alkalmazott beszámolási szabályrendszer megjelölését
  • a könyvvizsgálat hatókörét
  • az elvégzett vizsgálatok jellegét, összegfoglaló bemutatását
  • a hitelesítő, a korlátozó könyvvizsgálói véleményt, az ellenvéleményt vagy a véleménynyilvánítás visszautasítását
  • a könyvvizsgáló véleményét arról, hogy az éves beszámoló vagy összevont éves beszámoló összhangban áll-e az ugyanazon üzleti évről készített üzleti jelentéssel

  Forrás: http://penzugysziget.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1969:08b-tetel&catid=26&Itemid=7

  http://real.mtak.hu/36359/1/GT_2015_00_05_Tothne.pdf

  https://meches.hu/blog/mire-valo-es-kinek-kotelezo-a-konyvvizsgalat

 • 0
  thumbnail

  Töltsük fel élettel a bőrünket

  Manapság egyre elterjedtebb a hölgyek körében a smink, így szinte minden reggel képesek órákat készülődéssel tölteni, hogy tökéletes legyen a megjelenésük. Persze abba nem gondolnak bele, hogy hosszútávon mekkora kárt okoznak ezzel a bőrüknek. De ha szeretnénk elkerülni a korai ráncosodást és feltöltenénk élettel a bőrünket, akkor érdemes olyan krémeket választanunk, amik ebben segítenek. Persze rengeteg olyan összetevő létezik, ami hatékonyan segít ebben, de ha a legjobbat keressük, akkor a Q10 lehet a legjobb választás. Így minden este egy alapos arctisztítást követően kenjük be az arcunkat és meglátjuk, hogy rövid időn belül feszesebb és rugalmasabb lesz a bőrünk. Persze a megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel is segíthetünk a bőrünk állapotának megőrzésében. És érdemes már a húszas éveink elején elkezdeni a megelőzést, mert bizony minél korábban elkezdjük a megfelelő táplálást és törődést, annál látványosabb lesz az eredmény az idő múlásával, így biztosan nem fogunk korán ráncosodni.

 • 0
  thumbnail

  A zarándoklás pszichológiája

  Európában a katolikus szertartásokon részt vevők száma évről évre csökken, kivéve a zarándokok tábora, amely folyamatosan növekszik. Talán szabad azt írnom, hogy felkapottá vált ez a fajta Isten-keresés. Szerintem az okok között nemcsak az El Camino (Szent Jakab-út) fokozott népszerűsége található, hanem az is, hogy az emberek nyitottá váltak a belső utak keresésére.

   

  Mivel többször volt már lehetőségem zarándoklaton részt venni, így számos megélt élménnyel gazdagodva próbálom most a gondolataimat közreadni.

   

  Az út választ Téged!

   

  Talán a legfontosabb különbség egy wellness hétvége és egy zarándoklat között, hogy ez utóbbinál egyfajta meghívást érzek belülről. Nálam mindkettőnek megvan a maga helye és ideje, ahogyan az egyéb “műfajoknak” is.

   

  A zarándoklatoknál azt tapasztalom, hogy főleg az előkészületek ideje alatt nehézségeket és feszültségeket élek meg. Ilyen értelemben a “meghívásnak” mindig megfizetem az “árát”. Többször jutottam már el oda, hogy inkább el sem mennék, mert valami annyira elvonta az erőmet. Ezek után persze mégis bátran igent szoktam mondani és nekiindulok az önismereti “túrának”!

   

  A rövid pszichológiai összefoglaló előtt közreadnék pár tanulságot a zarándoklatokkal kapcsolatosan:

   • 1998-ban utaztam először Međugorjeba (Bosnia-Hercegovina), amely sorsfordító lett a számomra. Spontán, mindenfajta külső tanítás vagy behatás nélkül hálát adtam ott egy olyan rokonomért, akitől korábban számos bántást szenvedtem el. Ekkor nemhogy a megbocsátásban léptem egy új szintre, hanem még a hála is feltört a szívemben a személy iránt. Mindez roppant meglepő volt a számomra – annak ellenére, hogy előtte háromnegyed évig imádkoztam már a kiengesztelődésért. Korábban azonban sohasem gondoltam volna, hogy bármikor hálát fogok a rokonomért adni! Mindez olyan meghatározó élménnyé vált a számomra, hogy azóta számtalanszor visszamentem Međugorjeba és másokat szintén elvittem oda.
   • Jeruzsálembe betegen érkeztem és mentem is el. Sem ez a tény, sem az utcai árusok nem tudtak attól a megrendítő élménytől megfosztani, hogy azokon a helyeken haladhattam keresztül, ahol korábban Jézus járt. Azt éreztem, hogy a gyermekkoromtól a jelenig tartó ív ott realizálódott előttem, és hogy az egész városra egyfajta templomként tudtam tekinteni. Itthon, heteken keresztül ez az egységélmény “dolgozott” bennem.
   • Lourdes (Franciaország) a csodáiról “híresek”. Egyik daganatos kliensem ott kapta meg a lelki békéjét a betegségéhez, a másik pedig gyógyult ki a pánikbetegségéből. Nekem egy hónapokon át tartó testi fájdalmam szűnt meg, amit egy korábbi orvosi beavatkozás következményeként szenvedtem el. Őszintén szólva, nem nagyon tudtam akkor szóhoz jutni, amikor Lourdesban, a második nap reggelén észrevettem, hogy a fájdalmam elmúlt…
   • Otthonomhoz közel (15km-re) található Petőfiszállás-Szentkút. Számos esetben, ha feszült vagyok, akkor fogom magam és kimegyek oda imádkozni. Ettől erőt nyerek és megnyugszom. Olyan az a hely nekem, mint egy “rehabilitációs központ”!
   • Pár éve Međugorjeban egy belső megértéssel lettem gazdagabb. Az jött elém, hogy ha valami nem tetszik az életemben, akkor ne siránkozzak, hanem teremtsek olyan új szituációt, amelyet már tudok szeretni. Ha őszinte akarok lenni, akkor nem volt evidens és könnyű feladat ezt a “tisztánlátást” befogadnom. Inkább maradtam volna meg abban, hogy továbbra is elvárok Istentől, minthogy magam változtassak életem egyik sarokpontján. Azt gondoltam, hogy nekem elég csak imádkozni és majd Isten teremti meg helyettem a változást. Tanulságos lecke volt ez a “felébredés”!
   • Lourdesban láttam rá arra is, hogy mennyire fontos a betegek szolgálata és az ehhez kapcsolódó széles körű önkéntesség. (Franciaországban az Egyház nem kap állami támogatást.) Sokan vesznek részt a rászorulók támogatásában, amely önmagában tanúságtétellé vált a számomra. Felemelő és lelkesítő volt azt látnom, ahogyan a betegekkel bántak!

   

  Sok-sok zarándokos történetem van az elmúlt húsz évből, amelyekben az a közös, hogy újból és újból megtaláltam a csendben és a liturgia által a belső lelki békémet. Írhattam volna úgyis, hogy ezeken a helyeken talált rám a lelki béke…

   

  Pszichológiailag mi történik egy zarándoklaton?

  Az út olyannak fogad el, amilyen vagyok!

   

  Aki arra “vetemedik”, hogy akár kíváncsiságból, akár egyfajta felajánlásként indul útnak, rá fog arra jönni, hogy nem kell sietnie. Másképpen megfogalmazva: nincs szüksége sem önmaga, sem mások előtt megfelelnie. Idővel ugyanis rá fog arra az egységre és kegyelemre érezni, amely a zarándokokat összeköti.

  A hegyek, a patakok és az egyéb természetközelségből fakadó faktorok szintén segítenek ebben a ráhangolódásban, ahogyan maga az imádság.

  A “mindenki és minden a maga tempójában halad” szituáció támogatja a zarándokot az önmagával való szembenézésben is. 

   

  Tapasztalatból írom, hogy az “út” spontán tehet fel kérdéseket, illetve szelíden kérdőjelezhet meg egyes hiedelmeket. Egy zarándoklaton – ösztönösen – tisztábban kivehetőbbé válhatnak mind a gyengeségek, mind a személyes célok és hívások. Szabad talán ezt úgy is megfogalmaznom, hogy megélhetővé válhatnak olyan összefüggések, amelyek az otthoni gépi (“droid”) üzemmódban fel sem merülnének.

  Milyen pozitív hatása lehet még egy zarándoklatnak?

  • Nem kell az embernek sokat gondolkoznia. Csak teszi az egyik lábát a másik után. Ennek szintén áldásos hatása van!
  • Nem szükséges, sőt teljesen felesleges az otthoni nagy szekrényt magunkkal vinni az útra. Ennek átvitt értelemben lehet egy olyan üzenete, hogy valóban mi a fontos és mi számít az életben!
  • Egy zarándoklaton, a kezdeti nehézségek ellenére mégis összefutnak valahogyan a szálak és “kerekké válik” az út. Az idő és a hely transzcendenciájának a megtapasztalása nagy ajándék!
  • Az egység állapotának a megtapasztalása mellett bármilyen misztikus élmény mélyítheti a bizalmat Isten irányába és ezen keresztül erősödhet a felebarát-szeretet!
  • A kegyelem által kapott lelki béke gyógyítja az önelfogadást, ahogyan a “megcsináltam” érzés az önértékelést.
  • Azt gondolom, hogy az ugyancsak számít, ha a zarándoklatot egy jó társasággal tudja az ember megosztatni! Bár kétségtelen, hogy egy ilyen út inkább belső “séta”, mint közösségi élmény, de attól mindkét dimenzió támogatni tudja egymást.

  Pszichológusként nem szerettem volna az előzőekkel azt az illúziót – szélsőséges értelemben vett csodavárást – kelteni, hogy egy zarándoklat gyógyír lenne mindenre vagy helyettesíthetné egy szakember felkeresését!

  Egészséges emberi alapokra és rendezett kapcsolatokra tud a transzcendencia ráépülni!   

   

  Azt gondolom, hogy egy zarándoklat “csupán” erőt ad ahhoz, hogy a mindennapok terhei, az emberi korlátok és csalódások könnyebben elfogadhatóbbá váljanak. Azokat az előnyöket sem szeretném elhallgatni, hogy az imádság – a relaxáció és a meditáció mellett – csökkenti a stresszt és a szorongást, erősíti az élni akarást, valamint a pozitív kilátásokat. Hiszek abban, hogy a testi-lelki gyógyuláshoz a transzcendencia valamilyen szintű megélése megkerülhetetlen! 

  Hogyan érdemes az útnak nekivágni? Zarándoklatra éppúgy lehet menni gyalogosan, mint kerékpárral, kocsival vagy repülővel. Szállásként a sátoron át egy szép hotelig bármi beleférhet. Ez ugyanis nem egy erőpróbáló teljesítménytúra, hanem sokkal inkább egy elcsendesedés, Istenre való odafigyelés és a tudatos jelenlét “lelkigyakorlata”. Számos utazási iroda és keresztény közösség kínál szervezett utakat, de a baráti-családi összefogásnak is nagy az értéke.

   

  A korábban említett úti célokon kívüli neves zarándokhelyek a következők: Mariazell (Ausztria), Assisi(Olaszország), Csíksomlyó (Erdély), Częstochowa (Lengyelország), Fátima (Portugália), Guadalupe(Mexikó), itthon pedig Máriapócs, valamint Mátraverebély-Szentkút. (A gyalogos útvonalakról pedig itt olvashatsz.)

   

  A mostani blogbejegyzésem azoknak szól, aki rendelkeznek a hit ajándékával – amelyről külön itt olvashatsz -, illetve nyitottak másfajta tapasztalatokra. Biztatásként és kedvcsinálónak írtam le a gondolataimat! Hátha Te leszel az, aki legközelebb zarándoklatra indul! Találj magadnak társakat és vágjatok neki! Amikor pedig megérkeztek, egy finom bor mellett gondoljatok azokra is, akik előttetek és mögöttetek járják az utat – mindenfajta értelemben!

  Sok örömöt!

   

  Dr. Domján Mihály

   

  https://drdomjan.blog.hu

  https://www.instagram.com/dr.domjan

  www.drdomjan.hu 

   

  Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

   

   

 • 0
  thumbnail

  Ha a munkánk során minőségi gépeket használnánk

  Egyre többen kezdenek saját vállalkozásba, hogy jobb életet biztosítsanak maguknak és a családjuknak. Így sokan vágnak bele az egyedi bútorgyártásba, hogy mások otthonát is szebbé, modernebbé varázsolják. Persze ha minőségi munkát szeretnénk végezni, hogy mindenki elégedett legyen a végeredménnyel, akkor megfelelő eszközökre van hozzá szükségünk. Így érdemes olyan minőségi gépeket vásárolnunk, amivel nem csak hatékonyan, de szépen is dolgozhatunk. Így a Dewalt marógépek között biztosan megtaláljuk a számunkra legjobbat, és biztosan nem fogunk benne csalódni. Persze sokan nem szeretnének nagy összeget befektetni indulásnál a vállalkozásba, pedig azt minden sikeres üzletember tudja, hogy befektetés nélkül nincs nyereség. De ha a megfelelő minőségű alapanyagokat és eszközöket használjuk, akkor minden megrendelőnk elégedett lesz, és biztosan tovább fognak bennünket ajánlani. Így sokkal sikeresebbek lehetünk és a bevételeink is a megfelelő ütemben fognak növekedni.